Izjava o zaštiti osobnih podataka

Sva društva koja u svojstvu voditelja obrade podataka posluju kao dio grupacije „Čazmatrans“ (dalje: „Čazmatrans“), brinu o sigurnosti i zaštiti vaših osobnih podataka pri njihovom prikupljanju, obradi, korištenju te eventualnom dostavljanju trećim osobama i izvršiteljima na obradu u svrhu realizacije zatražene usluge.

Zaštitu podataka provodimo u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka (dalje: Opća uredba), nacionalnog Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o elektroničkim medijima (dalje: Zakoni) te Pravilnika društva o prikupljanju, obradi, korištenju i zaštiti osobnih podataka (dalje: Pravilnik).

U tu svrhu, u suradnji s mjerodavnim agencijama i servisima, kreirana je internetska stranica u vlasništvu društva „Čazmatrans-Nova“ d.o.o. Čazma, Milana Novačića 10, 43240 Čazma s integriranim online sustavom za prodaju karata.

Obradu podataka obavljamo u Republici Hrvatskoj ili zemljama članicama EU, a u trećim zemljama moguća je samo na temelju odluke Komisije EU o primjerenosti, uz primjenu čl. 45. Opće Uredbe.

Pristupanjem našoj internetskoj stranici www.cazmatrans.hr dajete svoju suglasnost na postupanje s vašim podacima na način opisan u ovoj Izjavi, stoga Vas upućujemo da pročitate tekst u nastavku.

PRIKUPLJANJE PODATAKA

Podaci koje nam dobrovoljno dajete, bilo osobno na papiru ili online, temeljem čl. 6. st.1. al. (b) Opće uredbe mogu se odnositi na izvršenje ugovora na zahtjev ispitanika u svrhu: kupnje autobusne karte, podnošenje raznih zahtjeva, upita i privola ili traženja informacija kao i podnošenja prigovora na uslugu.

U svrhu realizacije neke od navedenih usluga mogu od Vas biti zatraženi sljedeći podaci: ime i prezime, datum rođenja, OIB, adresa stanovanja, adresa e-pošte, broj telefona i/ili podaci o kreditnoj/debitnoj kartici (radi kartičnog plaćanja usluge).

Podaci koje ćemo o vama prikupiti iz drugih izvora mogu se odnositi na: vaš posjet nekoj od naših internetskih stranica; kada s poslovnim partnerima i agencijama surađujemo u svrhu prodaje naših/njihovih usluga isključivo vezanih za prijevoze; prilikom suradnje s pružateljima usluga za online autorizacije plaćanja.

Podaci koje ne prikupljamo i ne obrađujemo su: podaci koje tehnički uređaji mogu zabilježiti prilikom korištenja naših internetskih stranica i wi-fi usluga u autobusu; posebne kategorije osobnih podataka ili osjetljivi osobi podaci u smislu čl. 9. Opće uredbe (porijeklu, političkom ili dr. opredjeljenju, članstvima u udrugama i sl.); podaci o djetetu ili od djeteta mlađeg od 16 godina ne prikupljaju se bez privole roditelja na što posebno skrećemo pažnju.

PRAVNI OSNOV I SVRHA OBRADE

Vaše podatke obrađivat ćemo kako bismo postigli svrhu i izvršili usluge koje ste od nas zatražili, realizirali ugovor ili Vaš zahtjev te ako postoji naš legitiman interes, a koji nije protivan interesima zaštite Vaših osobnih podataka.

Svi spomenuti osobni podaci koje nam dajete nužno su potrebni u svrhu izvršenja ugovora o prodaji karata ili vršenja online plaćanja, te za izvršenje naše pravne obveze kada smo Vam kao voditelj obrade dužni odgovoriti na postavljene upite ili prigovore.

USTUPANJE PRIKUPLJENIH PODATAKA

Neki od Vaših prikupljenih osobnih podataka bit će proslijeđeni na obradu u točno određene svrhe sljedećim kategorijama primatelja i to:

a) Servisu za online plaćanja WSPay – Web Studio d.o.o. Ćićarijska 10, 51000 Rijeka, Hrvatska, kao izvršitelju obrade.

U procesu kupnje autobusnih karata ovom servisu za sigurnu online autorizaciju kreditnih kartica prosljeđujemo Vaše sljedeće osobne podatke: ime i prezime, kontakt podatke telefona, e-mail adresa i adresa stanovanja. Broj Vaše kartice za plaćanje ne pohranjujemo već se plaćanje odvija samo putem WSPay servisa.

WSPay je u sukladnosti sa PCI DSS i GDPR standardima. Osobni podaci korisnika koriste se isključivo za izvršenje osnovnog ugovora.

Na stranicama WSPay-a na Uvjetima poslovanja unutar  Članka 6. Možete pronaći uvjete ‘Zaštite podataka i povjerljivosti’ pod Opći uvjeti korištenja WSPay-a.

b) Servisu za izradu fiskalnih računa solo.com.hr koji je održavan od COAX, obrt za web i marketing, Lermanova ulica 29, 10090 Zagreb, Hrvatska

Kako smo po zakonu obvezni za voznu kartu ispostaviti i fiskalni račun, vaše podatke prosljeđujemo servisu za izradu fiskalnog računa SOLO. 

Za osobne podatke koje koristi  servis SOLO također se primjenjuju GDPR standardi, o čemu se možete obavijestiti na Solo - Sigurnost i privatnost.

c) Drugom prijevozniku, u opravdanom slučaju kvara autobusa ili više sile uslijed koje „Čazmatrans“ nije u mogućnosti izvršiti ugovorenu uslugu ali samo u opsegu i količini nužnoj za realizaciju zatražene usluge. Tako proslijeđene podatke drugi prijevoznik-partner smije obrađivati isključivo u svrhu ispunjenja povjerenog mu zadatka.

d) Nadležnom nadzornom tijelu u ispunjavanju njegovih zadaća s ciljem uspostave sigurnosti obrade, u skladu s Općom uredbom i Zakonom.

Izvršitelj obrade prikupljene podatke obrađuje temeljem čl. 28. Opće uredbe kojom se detaljno regulira provedba obrade podataka u ime voditelja obrade.

SIGURNOST

„Čazmatrans“ provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kojima se osigurava da integriranim načinom budu obrađeni samo osobni podaci nužni za svaku posebnu svrhu obrade.

Unos i prijenos osobnih podataka i podataka o broju kreditne kartice zaštićen je SSL protokolom (128/256-bitna enkripcija) koju osigurava SSL certifikat izdan od RapidSSL.
Autorizacija i naplata kreditnih kartica radi se korištenjem sustava WSPay za autorizaciju i naplatu kartica u realnom vremenu.

U skladu s PCI DSS standardima WSPay štiti prijenos Vaših podataka i Vašu privatnost sa TLS 1.2 kriptografskim protokolima.

ČUVANJE PODATAKA

Voditelj obrade podatke čuva sve dok su nužno potrebni za izvršenje svrhe u koju su prikupljeni te radi poštivanja propisanih rokova čuvanja, temeljem Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o računovodstvu, Općeg poreznog zakona i Pravilnika, i to kako slijedi:

  • sve isprave i podatke o putnicima i kupcima kao što su ulazni i izlazni računi, izračuni, ugovori i dr. dvostranopravni akti, odluke i rješenja – 11 godina;
  • svu korespondenciju, dopise i papire koji uključuju i e-poštu – 5 godina;
  • suglasnosti i privole putnika kao i upite i zatražene informacije – 2 godine;
  • prigovore i korespondiranje s putnicima po prigovorima – 1 godinu po okončanju postupanja;
  • evidencije o prigovorima – 2 godine.

KOLAČIĆI

Kolačići (tzv. cookies) su minijaturne datoteke koje se pohranjuju na računalo ili mobilni uređaj kada posjetimo neku web stranicu. Kolačići dozvoljavaju web stranici da "zapamti" aktivnosti ili postavke posjetitelja iz prethodnih posjeta, kako bi ih pri sljedećoj posjeti mogla automatski primijeniti. Na taj način web stranica već "zna" da ste već bili ovdje i u nekim slučajevima prilagođava ono što vidite na ekranu. Kolačići se najčešće koriste za pamćenje specifičnih preferencija korisnika, za pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih posjeta, za skupljanje analitičkih podataka ili za promotivne kampanje. Čazmatrans koristi tzv. kolačiće (cookies) – skup podataka koji služe kao vaš anonimni individualni identifikator, na način da ga web lokacija šalje vašem pregledniku i pohranjuje na vaše računalo. Kolačići se koriste za funkcioniranje svih značajki web lokacije i boljega korisničkog iskustva.

Kolačiće možemo podijeliti na privremene (session cookies) ili trajne (persistent cookies). Privremeni kolačići se privremeno pohranjuju na računalu te se automatski brišu nakon zatvaranja web preglednika. Koriste se za dobivanje privremenih podataka poput primjerice stanja vaše košarice u web shopu.

Trajni kolačići ostaju pohranjeni na vašem računalu i nakon zatvaranja web preglednika, no najčešće imaju rok trajanja. Takvi kolačići se koriste kako bi olakšali pristup registriranim korisnicima te pohranjuju podatke poput korisničkog imena i lozinke što omogućuje "zapamti me" funkcionalnost prilikom prijavljivanja, tako da ne morate upisivati korisničko ime i lozinku svaki puta kada posjećujete tu web stranicu. Trajni kolačići mogu na računalu ostati spremljeni danima, mjesecima, pa čak i godinama.

Kolačiće još dijelimo i na kolačiće prve i kolačiće treće strane. Kolačići prve strane dolaze sa web lokacije na kojoj se upravo nalazite, dok kolačići treće strane dolaze putem oglasa ili kroz vanjske servise sa drugih web mjesta.. Kolačići prve strane se, osim za pravilno funkcioniranje web stranica, koriste i za statističko praćenje aktivnost na web stranici.  Podaci koji se tom svrhom prikupljaju uključuju IP adresu korisnika, podatke o pregledniku, jeziku, operativnom sustavu i druge standardne statističke podatke koji se prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku. Kolačići treće strane se najčešće koriste od strane oglašivačkih mreža za analizu ponašanja korisnika na raznim web stranicama. Svrha analize je profiliranje korisnika prema demografiji, interesima i sl. - što se najčešće koristi u svrhu oglašavanja.

No kako kolačići zapravo rade?

Kolačići informacije pohranjuju u obliku parova "ključeva" i "vrijednosti" unutar tekstualnih datoteka.

Na primjer, kolačići mogu pohraniti jezik na kojem trenutno pregledavate stranicu. Ukoliko se radi o hrvatskom jeziku, zapis će najčešće izgledati ovako: language=hr

Prilikom prvog odabira jezika, web stranica će putem vašeg preglednika stvoriti i spremiti kolačić koji sadrži podatak o jeziku. Zatim, pri svakoj sljedećoj posjeti, ukoliko taj kolačić još uvijek postoji, stranica će znati za vaš odabir te će vam prikazivati sadržaj na željenom jeziku.

Prilikom pristupanja web lokaciji, čazmatrans.hr kolačići identificiraju parametre pretraživača, no ne i samih korisnika. Ukratko, svrha kolačića je dobronamjerna, nisu štetni i ne mogu nositi viruse te omogućuju bolje korisničko iskustvo prilikom surfanja.

Ukoliko niste suglasni s upotrebom kolačića, možete ih lako izbrisati (ili spriječiti) na svom računalu pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima dostupne su na stranicama preglednika koji koristite ili na www.allaboutcookies.org.

Budući da je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje što boljeg korisničkog iskustva korištenja naše web lokacije i njezinih procesa u punom opsegu njihove funkcionalnosti, napominjemo da sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki web lokacije ili prouzročiti drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Statistika korištenja web stranice

Web stranica čazmatrans.hr koristi alat Google Analytics za statističko praćenje korisničke aktivnosti. Korisnička aktivnost se prati radi osiguravanja ispravnog funkcioniranja web stranice te s ciljem unapređivanja stranice i poboljšavanja korisničkog iskustva. Google Analytics ne omogućuje identifikaciju korisnika, iako obrađuje neke tipove privatnih podataka poput IP adrese. To se postiže agregiranjem podataka te tehnikama anonimizacje poput maskiranja IP adrese.

Kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo te efikasno planirali buduće aktivnosti, koristimo alat Google Analytics Advertising Reporting Features koji pruža uvid u podatke o spolu, dobi i interesima korisnika. Ovi podaci su temeljeni na kolačićima treće strane, također su anonimni te ne mogu poslužiti za identifikaciju korisnika.

Detaljne informacije o ovoj usluzi i kolačićima koje koristi, kao i o mogućnostima korisnika da reguliraju praćenje vlastite aktivnosti, dostupne su na: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Linkovi

Činimo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da sva preusmjeravanja s naših web stranica upute vas i/ili vaše dijete na web stranice čiji je sadržaj kvalitetan u smislu da ne potiče negativnosti. Međutim, stranice i adrese na webu se brzo mijenjaju, i ne možemo uvijek jamčiti za sadržaj svake adrese na koju vas usmjerimo.

PRAVO NA PRISTUP, PRIGOVOR I ZAŠTITU PODATAKA

U cilju informiranja o svim aspektima obrade danih nam podataka, imate pravo na besplatan pristup svim podacima koje smo o Vama pohranili, pravo na njihovo brisanje, ograničavanje obrade, ispravak i upućivanje prigovora temeljem Opće uredbe, Zakona i Pravilnika. Također, u skladu s navedenim, u svakom momentu imate pravo povući svoju privolu koju ste nam dali što ni u kom smislu neće imati negativan utjecaj na ostvarivanje Vaših prava i legitimnih interesa.

Na sve Vaše upite o zaštiti prava i korištenju naših usluga odgovoriti ćemo bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku 30 dana.

Za sva pitanja o svojim podacima i njihovoj obradi u naprijed navedene svrhe obratite nam se na adresu „Čazmatrans-Nova“ d.o.o., Milana Novačića 10, 43240 Čazma ili na e-mail: ekarta@cazmatrans.hr ili na tel: 043/277-320.

Ukoliko našim odgovorom niste zadovoljni možete kontaktirati i službenika za zaštitu osobnih podataka „Čazmatrans-Nova“ d.o.o. na e-mail: mirjana.posavec@cazmatrans.hr, od kojeg ćete dobiti daljnje informacije o načinu ostvarivanja svoga prava.

Svatko tko smatra da mu je povrijeđeno neko pravo zajamčeno Općom uredbom ili Zakonom, može podnijeti zahtjev za utvrđivanje povrede prava Agenciji za zaštitu osobnih  podataka, Martićeva ul. 14, 10000 Zagreb, www.azop.hr, na tel: 01/4609 000 ili na e-mail: azop@azop.hr.

 

  • Nismo pronašli traženo polazište. Molimo pokušajte ponovno.
  • Nismo pronašli traženu destinaciju. Molimo pokušajte ponovno.
Za sva pitanja i informacije obratite nam se na: ekarta@cazmatrans.hr ili kontakt telefoni
Sigurna online kupovina